Makaron smażony z tofu i brokułem to pyszny, szybki i pełnowartościowy posiłek. Idealny na obiad lub ciepłą kolację. Tofu jest świetną alternatywą dla mięsa, to doskonałe źródło białka. Jeśli jednak bardzo go nie lubicie użyjcie piersi z kurczaka lub indyka. Danie można modyfikować dodając np. grzyby, marchewkę lub paprykę. Makaron z tofu i brokułem posypałam posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi.
Makaron smażony z tofu i brokułem
Składniki:
- 200 g makaronu chińskiego (lub chow mein, ryżowy)
- 1 malutki brokuł
- 180 g tofu naturalnego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżka masła orzechowego (gładkiego)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 -2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych (prażonych i solonych)
Makaron smażony z tofu i brokułem – przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos przełożyć do miseczki, następnie wymieszać. Jeśli gdzieniegdzie zostaną grudki masła orzechowego to nic nie szkodzi.
Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut (ma być al dente). Potem odcedzić.
Tofu pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, natomiast czosnek posiekać.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażać, następnie dodać posiekany czosnek oraz pokrojone tofu. Smażyć mieszając do zrumienienia. Potem dołożyć brokuła, wlać sos i zagotować. Nie wyłączając gazu dodać ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: