Pieczone młode ziemniaczki z fetą, świeżą miętą i tzatziki to świetny dodatek do dań z grilla lub samodzielna przekąska na ciepłe dni. Bez wątpienia lekka, orzeźwiająca i pełna smaku potrawa w greckim stylu. Sos tzatziki nadaje ziemniaczkom przede wszystkim świeżości i lekkości, a ser feta nutę wyrazistości. Wszystko komponuje się idealnie, to gwarancja niezapomnianych doznań kulinarnych 🙂
Pieczone młode ziemniaczki z fetą, miętą i tzatziki
Składniki:
- 1 kg młodych małych ziemniaczków
- 180 g sera feta
- 1 garść świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Sos tzatziki:
- 5 mniejszych ogórków gruntowych
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Pieczone młode ziemniaczki z fetą i miętą – przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie wyszorować i ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć do miski. Dodać oliwę, oregano i doprawić solą, a także pieprzem. Wymieszać. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie dodać lekko posiekaną miętę i wymieszać. Wierzch posypać pokruszonym serem feta i piec jeszcze około 7 – 10 minut.
Sos tzatziki:
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru soku (np. przez gazę) i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, posiekany koperek, ocet winny, a także sok z cytryny. Na koniec wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Pieczone warzywa z fetą
- Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem
- Rozgniecione ziemniaki pieczone z parmezanem
- Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami, fetą
- Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą
- Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
- Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla
- Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli