Pieczone młode ziemniaczki z fetą, miętą i tzatziki


Pieczone młode ziemniaczki z fetą, świeżą miętą i tzatziki to świetny dodatek do dań z grilla lub samodzielna przekąska na ciepłe dni. Bez wątpienia lekka, orzeźwiająca i pełna smaku potrawa w greckim stylu. Sos tzatziki nadaje ziemniaczkom przede wszystkim świeżości i lekkości, a ser feta nutę wyrazistości. Wszystko komponuje się idealnie, to gwarancja niezapomnianych doznań kulinarnych 🙂

Pieczone młode ziemniaczki z fetą, miętą i tzatzikiPieczone młode ziemniaczki z fetą, miętą i tzatziki

Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaczków
  • 180 g sera feta
  • 1 garść świeżej mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Sos tzatziki:

  • 5 mniejszych ogórków gruntowych
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Pieczone młode ziemniaczki z fetą i miętą – przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie wyszorować i ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć do miski. Dodać oliwę, oregano i doprawić solą, a także pieprzem. Wymieszać. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie dodać lekko posiekaną miętę i wymieszać. Wierzch posypać pokruszonym serem feta i piec jeszcze około 7 – 10 minut.

Sos tzatziki:

Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru soku (np. przez gazę) i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, posiekany koperek, ocet winny, a także sok z cytryny. Na koniec wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *