Tahini


Tahini (tahina) to pasta z uprażonych nasion sezamu i jest nieodłącznym składnikiem np. hummusu, baba ganoush. Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością. Ale po co? Przecież bez wysiłku można przygotować ją samemu w domu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dressingów, sosów i ciast. Pomysłów na jej wykorzystanie  jest mnóstwo, wystarczy trochę inwencji twórczej 😉 Prażąc sezam należy tylko pamiętać aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Potrzeba też trochę cierpliwości przy miksowaniu ręcznym blenderem, dopiero po dłuższym czasie pasta stanie się gładka. Najlepiej sprawdzi się mocny blender kielichowy. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Przygotowanie:

Sezam partiami prażyć na suchej patelni, aż stanie się lekko złoty. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać oliwę z oliwek. Miksować tak długo, aż pasta stanie się gładka i aksamitna. Gotową pastę przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce

Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy

 




 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *