Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami


 

Dzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki. Do tego polecam kaszę bulgur lub ryż 🙂

Składniki:

  • 5 sznycli z piersi indyka
  • 2 małe łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • około 1/2 szklanki bulionu
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Sznycle z indyka delikatnie posolić, obsmażyć z dwóch stron i wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobniutko pokrojony seler naciowy i startą na małych oczkach marchewkę. Chwilę podsmażać, mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać wino, bulion i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli

Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami