Stir-fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji


Dzisiejszy przepis to zdrowe, kolorowe i aromatyczne danie. Czarna fasola, kolorowa komosa ryżowa (Quinoa), pokrojona w paseczki polędwiczka wieprzowa, która już po krótkim obsmażeniu staje się soczysta i rozpływa się w ustach oraz jagody goji nadające potrawie odrobinę słodyczy. Smak dania zaostrzyłam papryczką chili a całość posypałam świeżą kolendrą 🙂

Stir-fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji

 

Stir-fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji

Składniki:

  • 150 g czarnej fasoli
  • 150 g kolorowej komosy ryżowej (quinoa)
  • 250 polędwiczki wieprzowej
  • 3 łyżki suszonych jagód goji
  • kawałeczek papryczki chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • świeża kolendra do posypania
  • sól

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu. Czarną fasolę ugotować i odcedzić.

Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić paseczki (w poprzek włókien) i przełożyć do miseczki. Dodać utarte w moździerzu kmin rzymski i ziarna kolendry, drobniutko posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.

Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pokrojoną polędwiczkę w przyprawach i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać jagody goji, ugotowaną fasolę i komosę ryżową oraz sok z limonki. Mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Doprawić solą i posypać świeżą kolendrą.

Smacznego 🙂

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *