Dzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To oryginalne połączenie, które zniewala aromatem i smakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy, gnocchi, sałatek, pieczywa i wielu innych potraw.
Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli go nie posiadacie lub chcecie ułatwić sobie pracę, użyjcie blendera 😉 Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami nerkowca lub ziarnami słonecznika, jednak polecam użyć oryginalnych składników, bo smak będzie się nieco różnić.
Składniki:
- około 300 g makaronu spaghetti
- 1 duża doniczka bazylii
- 40 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do dekoracji
- około 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Przekładamy do blendera i dodajemy resztę składników. Miksujemy tak, aby pozostały wyczuwalne malutkie kawałeczki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli używamy moździerza, najpierw ucieramy czosnek z solą. Potem dodajemy liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolewamy oliwę z oliwek i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli
→ Piersi z kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Przepyszny 🙂 jadłam taki makaron w restauracji i chciałam go odtworzyć. Dzięki za fajny przepis. Napewno zagości u mnie na stałe.
Cała przyjemność po mojej stronie 😉
Spaghetti pesto Genovese to klasyk. Pyszne, smaczne i pożywne danie i co najwazniejsze – szybkie w przygotowaniu.