Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)


 

Dzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To oryginalne połączenie, które zniewala aromatem i smakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy, gnocchi, sałatek, pieczywa i wielu innych potraw.

Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli go nie posiadacie lub chcecie ułatwić sobie pracę, użyjcie blendera 😉 Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami nerkowca lub ziarnami słonecznika, jednak polecam użyć oryginalnych składników, bo smak będzie się nieco różnić.

Składniki:

  • około 300 g makaronu spaghetti
  • 1 duża doniczka bazylii
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do dekoracji
  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Przekładamy do blendera i dodajemy resztę składników. Miksujemy tak, aby pozostały wyczuwalne malutkie kawałeczki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli używamy moździerza, najpierw ucieramy czosnek z solą. Potem dodajemy liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolewamy oliwę z oliwek i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli

Piersi z kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *