Seromakowiec


Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… 😉 Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam 😉

Seromakowiec

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Masa makowa:

  • 500 g zmielonego maku
  • 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • około 15 suszonych daktyli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Spód:

Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.

Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min.

Masa makowa:

Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową.

Masa serowa:

Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową i również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 35 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 15 minut. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.

Smacznego 🙂


Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Seromakowiec