Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym


Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które kiedyś mogą się znudzić 😉 Mniam…

Składniki:

Placuszki szpinakowe (około 11 placuszków):

  • 450 g mrożonego szpinaku – liście „Hortex”
  • 60 g sera koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos jogurtowo-orzechowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jajko, mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, dodać posiekany lub pokruszony ser kozi i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Nakładać po 1 łyżce masy formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.

Sos jogurtowo-orzechowy:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić.

Do miseczki wlać jogurt, dodać orzechy i szczyptę cukru. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂


Mój dzień z Hortex

Zapisz




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *