Muffiny z czarną porzeczką


Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste i przepyszne muffiny z czarną porzeczką. Wyjątkowo proste do przygotowania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do papilotek i upiec. Dzięki czarnym porzeczkom muffinki są lekko kwaskowe, takie jak lubię 🙂 Zapewniam, że je zjecie nim zdążą ostygnąć 😉

Składniki (na około 14 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki czarnych porzeczek

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło i ostudzić.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czarną porzeczkę i delikatnie wszystko wymieszać.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C  przez około 18-20 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką

Muffinki z malinami i białą czekoladą

 




 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *