Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami


Pyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki 😉 Usmażyć w woku lub dużej patelni, wymieszać z makaronem, doprawić i… Gotowe! Jak większość dań typu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie 🙂

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu Chow Mein
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić.

Paprykę i marchewkę pokroić w zapałki, szalotkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż, następnie pokroić w poprzek zaczynając od strony liści i kończąc w połowie kapusty (na paski około 2 cm szerokości).

W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i szalotkę. Smażyć 1 minutę, dodać czosnek, imbir i smażyć, aż mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około 3-4 minut (mieszając!), aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Wrzucić pokrojoną kapustę pekińską i chwilkę podsmażać, aż lekko zwiędnie. Następnie dodać ugotowany makaron, sok z limonki i olej sezamowy. Wymieszać, doprawić sosem sojowym. Przełożyć na talerze i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *