Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową


Miseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser 🙂 Dekoracja to również tapioka, ale gruba. Ugotowane kulki obtoczyłam w uprażonych wiórkach kokosowych. Skusicie się? 🙂

Kokosowy pudding z tapioki z imbirem

Kokosowy pudding z tapioki z imbirem

Składniki (na 4 miseczki):

Miseczki  kukurydziane:

  • 3 szklanki płatków  Lubella Corn Flakes – pełne ziarno
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Pudding  z tapioki:

  • 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 1 mała łodyga trawy cytrynowej
  • 2-3 łyżki syropu klonowego

Dekoracja:

  • 1 łyżka grubej tapioki
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Miseczki  kukurydziane:

Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią.

Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić.

Pudding  z tapioki:

Trawę cytrynową obrać, odciąć część u nasady pędu (którą wykorzystujemy), pociąć na 2-3 części i rozbić lekko tłuczkiem.

Do rondelka wlać mleko kokosowe i syrop klonowy, wsypać tapiokę i dodać kawałek obranego imbiru oraz trawę cytrynową. Następnie gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby tapioka nie przywarła do dna. Po ugotowaniu wyjąć imbir i trawę cytrynową.

Gotowym puddingiem wypełnić kukurydziane miseczki. Można podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce.

Dekoracja:

W rondelku zagotować 1 szklankę wody z małą ilością cukru. Wsypać grubą tapiokę i gotować pod lekko uchyloną pokrywką (na małym ogniu) przez około 30 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut. Kulki tapioki muszą być przezroczyste. Odcedzić.

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożyć na talerzyk i wsypać ugotowane duże kulki tapioki. Dokładnie oblepić wiórkami i udekorować nimi pudding.

Smacznego 🙂


SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

 




 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową