Harira


Dzisiaj kuchnia marokańska, a dokładniej to pożywna, gęsta i rozgrzewająca zupa harira. Przygotowywana jest z baraniny, wołowiny lub kurczaka z dodatkiem soczewicy, ciecierzycy, grochu lub bobu. Niektórzy dodają do niej również ryż, makaron i kuskus, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza 😉 Zupę podaje się z pieczywem, jajkami ugotowanymi na twardo lub suszonymi daktylami do przegryzienia. Ja daktyle wkroiłam do zupy, dzięki czemu zyskała na smaku 🙂

Harira

Składniki:

  • 450 g wołowiny
  • 200 g ciecierzycy
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 6-7 suszonych daktyli
  • 2 litry bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego imbiru
  • 0,12 g szafranu
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • świeża kolendra do posypania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień lekko posolić i gotować do miękkości. Odcedzić.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i zrumienić. Przełożyć do garnka.

Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę marchewkę, drobniutko posiekany seler naciowy, utarty w moździerzu kmin rzymski, imbir i cynamon. Mieszając chwilę smażyć, następnie przełożyć do garnka z mięsem. Wlać bulion i dodać szafran. Gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać opłukaną czerwoną soczewicę, drobno posiekane daktyle oraz passatę pomidorową. Gotować do miękkości składników. Dodać ugotowaną ciecierzycę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂


Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Harira