Dzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem, dynią, czerwoną papryką, pomidorami, mlekiem kokosowym, a także uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni hokkaido, która jest bardzo smaczna, nie rozlatuje się przy gotowaniu i ma intensywny pomarańczowy kolor. Taka dynia idealnie sprawdzi się też do różnego rodzaju wypieków. Bez wątpienia polecam 🙂
Curry z kurczakiem, dynią i papryką
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 0,5 szklanki rosołu drobiowego
- ciemny sos sojowy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie curry z kurczakiem:
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, następnie ucieramy w moździerzu.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pastę curry, imbir, a także kurkumę. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy utarte w moździerzu orzechy nerkowca, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię oraz pomidory razem z zalewą. Potem wlewamy rosół, mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy sosem sojowym. W razie potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną zimnej wody i pomału wlewamy ciągle mieszając.
Gotowe curry podajemy z ryżem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: