Chipsy z nori w aromatycznej tempurze


 

Chrupiące wodorosty nori smażone w tempurze to popularna przekąska w krajach azjatyckich. Mogą być alternatywą dla chipsów, chrupek itp., którymi tak chętnie się objadamy. Są pyszne i o niepowtarzalnym smaku. Idealne na imprezę lub jako przekąska w ciągu dnia. Polecam 🙂

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Składniki:

  • Glony Nori
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki lodowatej wody
  • 1 łyżka ketchupu „Kotlin”- pikantny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka Mirinu
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Nori pociąć na prostokąty (około 7 cm x 4 cm).

Do miseczki wbić jajko. Dodać sos sojowy, ketchup i Mirin. Dokładnie wymieszać. Wlać lodowatą wodę, wsypać obie mąki i wymieszać. Jeśli w cieście zostaną gdzieniegdzie grudki, nie rozgniatać ich. Tak ma być 😉

Za pomocą szczypiec, maczać tylko z jednej strony pojedyncze kawałki nori w przygotowanym cieście. Smażyć w głębokim tłuszczu (rozgrzanym!) przez około 20 sekund, tylko do czasu aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Wykładać na papierowy ręcznik. Między partiami smażonych glonów nori, wyjmować okruchy pływające w tłuszczu.

Smacznego 🙂

 




 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Chipsy z nori w aromatycznej tempurze