Zimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawiny oraz dodatkiem pomarańczy, imbiru, cynamonu, goździków, a także miodu. Przyjemnie rozgrzewa, jest aromatyczna i przede wszystkim pyszna! Konfitura z żurawiny nadaje wyjątkowego słodko – kwaśnego akcentu, który sprawia, że herbata smakuje wyśmienicie. To idealny napój na zimowe dni, kiedy potrzebujemy dodatkowej ochrony przed przeziębieniami. Zróbcie koniecznie! 🙂
Zimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawiny
Składniki na 1 porcję:
- 1 kubek czarnej zaparzonej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 2 półplasterki jabłka
- 1 plasterek pomarańczy
- 3 plasterki świeżego imbiru
- 3 goździki
- około 1 łyżki konfitury z żurawiny z poniższego przepisu
- miód do smaku (opcjonalnie)
Konfitura z żurawiny:
- 1 szklanka świeżej żurawiny
- 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
Zimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawiny – przygotowanie:
Konfitura z żurawiny:
Do rondelka wsypać żurawinę, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy i dodać cukier trzcinowy. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż żurawina popęka (zacznie strzelać) i będzie miękka.
Do kubka lub szklanki wrzucić laskę cynamonu i plasterki imbiru. Potem dodać herbatę i zaparzyć. Następnie w półplasterki jabłka powbijać goździki i włożyć do herbaty. Dodać plasterek pomarańczy, konfiturę z żurawiny i wymieszać. Można też posłodzić miodem.
Rada: Dla mocniejszego aromatu imbir w herbacie można ponakłuwać łyżeczką, natomiast plasterek pomarańczy lekko rozgnieść łyżeczką.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: