Zimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawiny


Zimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawiny oraz dodatkiem pomarańczy, imbiru, cynamonu, goździków, a także miodu. Przyjemnie rozgrzewa, jest aromatyczna i przede wszystkim pyszna! Konfitura z żurawiny nadaje wyjątkowego słodko – kwaśnego akcentu, który sprawia, że herbata smakuje wyśmienicie. To idealny napój na zimowe dni, kiedy potrzebujemy dodatkowej ochrony przed przeziębieniami. Zróbcie koniecznie! 🙂

Zimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawinyZimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawiny

Składniki na 1 porcję:

  • 1 kubek czarnej zaparzonej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 2 półplasterki jabłka
  • 1 plasterek pomarańczy
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • 3 goździki
  • około 1 łyżki konfitury z żurawiny z poniższego przepisu
  • miód do smaku (opcjonalnie)

Konfitura z żurawiny:

  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego

Zimowa herbata z jabłkiem i konfiturą z żurawiny – przygotowanie:

Konfitura z żurawiny:

Do rondelka wsypać żurawinę, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy i dodać cukier trzcinowy. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż żurawina popęka (zacznie strzelać) i będzie miękka.

Do kubka lub szklanki wrzucić laskę cynamonu i plasterki imbiru. Potem dodać herbatę i zaparzyć. Następnie w półplasterki jabłka powbijać goździki i włożyć do herbaty. Dodać plasterek pomarańczy, konfiturę z żurawiny i wymieszać. Można też posłodzić miodem.

Rada: Dla mocniejszego aromatu imbir w herbacie można ponakłuwać łyżeczką, natomiast plasterek pomarańczy lekko rozgnieść łyżeczką.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *