Tartaletki makaronowe


Makaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków foremek. Ech… szkoda, że mało go widać.

Tartaletki makaronowe

Tartaletki makaronowe

Składniki (na 5 tartaletek):

  • 1 mała cebula
  • około 70 g makaronu „Czarniecki” świderek
  • 1 gruby plasterek boczku
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 100 g słodkiej śmietanki 18%
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • plasterek masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Boczek i cebulkę drobno pokroić i przyrumienić na maśle. Paprykę umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać boczek z cebulką, jajko, śmietankę i parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem. Ugotowane świderki przyciąć i ostrożnie ustawiać we wgłębienia boków tartaletek. Na środek każdej foremki położyć umytego i osuszonego pomidorka koktajlowego. Tartaletki wypełniać przygotowaną masą, uważając aby nie ruszać makaronu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *