Makaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków foremek. Ech… szkoda, że mało go widać.
Składniki (na 5 tartaletek):
- 1 mała cebula
- około 70 g makaronu „Czarniecki” świderek
- 1 gruby plasterek boczku
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 100 g słodkiej śmietanki 18%
- 5 pomidorków koktajlowych
- plasterek masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Boczek i cebulkę drobno pokroić i przyrumienić na maśle. Paprykę umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać boczek z cebulką, jajko, śmietankę i parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem. Ugotowane świderki przyciąć i ostrożnie ustawiać we wgłębienia boków tartaletek. Na środek każdej foremki położyć umytego i osuszonego pomidorka koktajlowego. Tartaletki wypełniać przygotowaną masą, uważając aby nie ruszać makaronu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią.
Smacznego 🙂