Wspaniała tarta migdałowa z gruszkami zapewne umili niejeden podwieczorek. Kruchy maślany spód, nadzienie migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto i zatopione w nim gruszki gotowane w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Czego chcieć więcej…?
Tarta migdałowa z gruszkami – składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 140 g masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Masa migdałowa:
- 200 g zmielonych migdałów
- 180 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek likieru Amaretto
Gruszki:
- 4 gruszki
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 4 goździki
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie tarty migdałowej z gruszkami:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, cukier puder, żółtka i zmielone migdały. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ostrożnie przekładamy i wylepiamy formę do tarty o średnicy 27 cm i wysokości około 3,5 cm. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut.
Gruszki:
Do garnka wlewamy wino, wodę i dodajemy miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 20 minut. Jeżeli gruszki były twarde, gotujemy dłużej, ale uważamy żeby ich nie rozgotować. Ugotowane gruszki wyjmujemy i studzimy.
Z pozostałego syropu możemy zrobić aromatyczny napój 😉 Wystarczy, że dolejemy wody mineralnej, żeby nie był za słodki i schłodzimy. Podajemy koniecznie z kostkami lodu.
Masa migdałowa:
Wszystkie składniki razem miksujemy.
Na podpieczony spód tarty wykładamy masę migdałową, na wierzch układamy gruszki i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: