Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami


Pełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek 🙂

Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylamiSurówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami

Składniki:

  • 1/2 malutkiej główki białej kapusty
  • 1 mały seler
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 9 suszonych daktyli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • około 150 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • około 1 łyżki cukru
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie surówki z białej kapusty i selera:

Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami