Pełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek 🙂
Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami
Składniki:
- 1/2 malutkiej główki białej kapusty
- 1 mały seler
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 9 suszonych daktyli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 g jogurtu naturalnego
- około 150 g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki soku z cytryny
- około 1 łyżki cukru
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie surówki z białej kapusty i selera:
Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać.
Smacznego 🙂
Uwielbiam surówki z selerem:)