Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką, czyli crumble ze śliwkami. Pyszny i prosty deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to uczta dla podniebienia…
Śliwki pod migdałową kruszonką
Składniki na 5 kokilek o średnicy 9 cm:
- 11 dużych śliwek
- 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki)
- duża szczypta cynamonu
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki miodu drahimskiego
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki migdałów
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem. Jeżeli śliwki są trochę kwaśne, radzę dosypać więcej cukru.
Kruszonka:
Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, bardzo drobniutko posiekane migdały (mogą być płatki migdałowe) i miód. Dolewamy ostudzone masło i wszystko dokładnie łączymy.
Kokilki wypełniamy śliwkami, a wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut.
Smacznego 🙂
To musi być świetny deser, oj musi 🙂
Dzień dobry 🙂 Czy piekarnik nastawiać na grzanie góra -dół, czy termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam jesiennie!
Góra – dół 🙂
Jestem naprawdę wdzięczny za ten wpis. Widać, że włożyłeś wiele wysiłku w dostarczenie wyczerpujących informacji. Dostarczyło mi to nowych spostrzeżeń i świeżej perspektywy. Twoje zaangażowanie w udostępnianie wartościowych treści jest godne pochwały. Dziękuję za Twoją pracę!