Babeczki czekoladowe z ganache


Czekoladowe babeczki (cupcakes) z kremem czekoladowym. Małe pyszności na poprawę nastroju 🙂

Babeczki czekoladowe z ganache

Składniki na 8-9 babeczek:

Babeczki:

  • 90 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g)
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ganache (krem czekoladowy):

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Babeczki:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z masłem i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy, następnie dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy.

Formę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180°C przez około 20 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Ganache (krem czekoladowy):

W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wyjmujemy, ubijamy tak jak kremówkę, ale nie do końca bo może się zważyć i dekorujemy babeczki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *