Czekoladowe babeczki (cupcakes) z kremem czekoladowym. Małe pyszności na poprawę nastroju 🙂
Składniki na 8-9 babeczek:
Babeczki:
- 90 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g)
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ganache (krem czekoladowy):
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Babeczki:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z masłem i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy, następnie dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy.
Formę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180°C przez około 20 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Ganache (krem czekoladowy):
W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wyjmujemy, ubijamy tak jak kremówkę, ale nie do końca bo może się zważyć i dekorujemy babeczki.
Smacznego 🙂