Dzisiaj sernik z malinami, który upiekłam na Wielkanoc. Przepis chciałam zamieścić przed świętami, niestety… nie zdążyłam. Ale… sernik można upiec nie tylko od święta 😉 To klasyczne połączenie malin i sera, sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszny, kremowy i zawsze się udaje.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 130 g zimnego masła
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg. twarogu sernikowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary”
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 500 g malin
Sernik z malinami – przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie wszystko krótko zagniatamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Potem ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy maliny, na koniec całość posypujemy startą na tarce o dużych oczkach resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: