Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie i delikatną jak chmurka bezową pianką to ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Pyszne i uniwersalne, idealne na każda okazję. Do przygotowania ciasta użyłam świeżych brzoskwiń, ale po sezonie świetnie sprawdzą się te z puszki. Zapraszam na sernik z brzoskwiniami i bezową pianką 🙂
Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa z brzoskwiniami:
- 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 150 g śmietany kremówki 30 %
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dojrzałych brzoskwiń (lub brzoskwinie w syropie, puszka 820 g)
Bezowa pianka:
- 5 białek
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
Przygotowanie sernika z brzoskwiniami i bezową pianką:
Kruche ciasto:
Do miski przesiać mąkę i dodać sól, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dołożyć masło i posiekać na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagnieść ciasto, ale nie za długo. Następnie podzielić na dwie nierówne części i zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki aby stwardniało.
Dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm, mierzona od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem z lodówki i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.
Masa serowa z brzoskwiniami:
Do miski przełożyć twaróg. Dodać jajka, śmietanę kremówkę, cukier puder i proszek budyniowy. Zmiksować. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Następnie wyłożyć na masę serową.
Bezowa pianka:
Białka ubić ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie rozsmarować na brzoskwiniach i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta (z zamrażarki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: