Rolada malinowa z biszkoptów – bez pieczenia


Ekspresowa rolada malinowa z biszkoptów bez pieczenia to lekki i prosty do wykonania deser dla dzieci i dorosłych. Nie wymaga włączania piekarnika, więc jest idealną propozycją na letnie dni. Łatwo, szybko i pysznie! 🙂

Rolada malinowa z biszkoptów - bez pieczeniaRolada malinowa z biszkoptów – bez pieczenia

Składniki na 2 rolady:

  • 28 podłużnych biszkoptów
  • 250 g malin
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mleko do namoczenia biszkoptów

Dodatkowo:

  • około 150 g malin do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Rolada malinowa z biszkoptów – przygotowanie:

Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodać maliny, delikatnie całość wymieszać i podzielić na pół.

Biszkopty podzielić na pół. Potem zanurzać w mleku przez 2 sekundy, ale nie dłużej bo zbyt mokre biszkopty się rozpadną i nie uda się zwinąć rolady. Następnie rozłożyć 2 folie spożywcze i na każdej ułożyć 2 rzędy po 7 biszkoptów. Na wierzch nałożyć krem z malinami i ostrożnie całość szczelnie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem i na koniec udekorować malinami.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *