Ekspresowa rolada malinowa z biszkoptów bez pieczenia to lekki i prosty do wykonania deser dla dzieci i dorosłych. Nie wymaga włączania piekarnika, więc jest idealną propozycją na letnie dni. Łatwo, szybko i pysznie! 🙂
Rolada malinowa z biszkoptów – bez pieczenia
Składniki na 2 rolady:
- 28 podłużnych biszkoptów
- 250 g malin
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- mleko do namoczenia biszkoptów
Dodatkowo:
- około 150 g malin do dekoracji
- cukier puder do posypania
Rolada malinowa z biszkoptów – przygotowanie:
Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodać maliny, delikatnie całość wymieszać i podzielić na pół.
Biszkopty podzielić na pół. Potem zanurzać w mleku przez 2 sekundy, ale nie dłużej bo zbyt mokre biszkopty się rozpadną i nie uda się zwinąć rolady. Następnie rozłożyć 2 folie spożywcze i na każdej ułożyć 2 rzędy po 7 biszkoptów. Na wierzch nałożyć krem z malinami i ostrożnie całość szczelnie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem i na koniec udekorować malinami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: