Pączki pistacjowe


Domowe pączki pistacjowe, idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek 🙂 Puszyste i przepyszne! Obficie nadziewane kremem pistacjowym z dodatkiem serka mascarpone i udekorowane polewą z białej czekolady i posiekanych pistacji. Bez wątpienia polecam! 🙂

Pączki pistacjowePączki pistacjowe

Pączki pistacjowePączki z kremem pistacjowym

Składniki na około 15 – 16 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Nadzienie pistacjowe:

  • 250 g kremu pistacjowego (Nie pasty pistacjowej!)
  • 150 g serka mascarpone

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 – 3 łyżki posiekanych pistacji

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Pączki pistacjowe – przygotowanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i zrobić na środku dołek. Potem wlać lekko ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże. Następnie rozgnieść w dołku drożdże i oprószyć wierzch mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 20 – 30 minut). W międzyczasie roztopić w rondelku masło i ostudzić.

Do masy dodać żółtka, sól, roztopione masło i spirytus. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zrobi się gładkie, elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Następnie ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Po tym czasie krótko zagnieść, odrywać kawałki wielkości mandarynki i uformować kulki. Układać na stolnicy lub desce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut, do wyrośnięcia. Uważać żeby nie były przerośnięte, bo po podniesieniu ze stolnicy klapną.

W dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 175 – 180°C. Następnie wkładać pączki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Około 2 minut z każdej strony. Potem wyjąć łyżką cedzakową i położyć na papierowy ręczniczek do odsączenia. Przestudzić.

Nadzienie pistacjowe:

Do miseczki przełożyć krem pistacjowy i serek mascarpone. Zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z długą i wąską tylką i nadziewać pączki.

Polewa:

Do rondelka wlać śmietanę kremówkę i podgrzać. Wrzucić posiekaną białą czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Na koniec polać wierzch pączków i posypać posiekanymi pistacjami.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *