Domowe pączki pistacjowe, idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek 🙂 Puszyste i przepyszne! Obficie nadziewane kremem pistacjowym z dodatkiem serka mascarpone i udekorowane polewą z białej czekolady i posiekanych pistacji. Bez wątpienia polecam! 🙂
Składniki na około 15 – 16 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Nadzienie pistacjowe:
- 250 g kremu pistacjowego (Nie pasty pistacjowej!)
- 150 g serka mascarpone
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietany kremówki 30 %
- 2 – 3 łyżki posiekanych pistacji
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Pączki pistacjowe – przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę i zrobić na środku dołek. Potem wlać lekko ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże. Następnie rozgnieść w dołku drożdże i oprószyć wierzch mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 20 – 30 minut). W międzyczasie roztopić w rondelku masło i ostudzić.
Do masy dodać żółtka, sól, roztopione masło i spirytus. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zrobi się gładkie, elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Następnie ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Po tym czasie krótko zagnieść, odrywać kawałki wielkości mandarynki i uformować kulki. Układać na stolnicy lub desce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut, do wyrośnięcia. Uważać żeby nie były przerośnięte, bo po podniesieniu ze stolnicy klapną.
W dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 175 – 180°C. Następnie wkładać pączki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Około 2 minut z każdej strony. Potem wyjąć łyżką cedzakową i położyć na papierowy ręczniczek do odsączenia. Przestudzić.
Nadzienie pistacjowe:
Do miseczki przełożyć krem pistacjowy i serek mascarpone. Zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z długą i wąską tylką i nadziewać pączki.
Polewa:
Do rondelka wlać śmietanę kremówkę i podgrzać. Wrzucić posiekaną białą czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Na koniec polać wierzch pączków i posypać posiekanymi pistacjami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: