Makowiec z białego maku na kruchym, orzechowym spodzie, polany ganache z białej czekolady z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Pycha… 🙂 Muszę przyznać, że to mój debiut w pieczeniu makowca z wykorzystaniem białego maku. Jest bardziej delikatny i subtelny w smaku. Problem w tym, że nie wszędzie jest dostępny. Zazwyczaj można go kupić w sklepach internetowych lub tak jak w moim przypadku, udało mi się go znaleźć w Piotrze i Pawle. Może przygotujecie go na nadchodzące Święta?
Składniki:
Kruchy spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 70 g zimnego masła
- 2 żółtka
Masa makowa:
- 500 g białego maku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 13 drobno posiekanych suszonych daktyli
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
- mleko do sparzenia maku
Ganache z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 60 g śmietany kremówki
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i ostrożnie przekładamy na dno tortownicy. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13-15 minut.
Masa makowa:
Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Dokładnie odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez sitko do maku. Dodajemy cukier puder, bułkę tartą, żółtka, miód, orzechy i daktyle. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową.
Na podpieczony spód przekładamy masę makową i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut.
Ganache z białej czekolady:
W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy, polewamy makowiec i posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
Czy można użyć w przepisie maku z puszki?
Nie polecam, gotowe masy są zazwyczaj wodniste i za słodkie.
Czy można użyć maku mielonego? Jak go wtedy przygotować?
Można. Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć i przygotować według przepisu 🙂
Pyszny makowiec. Robiłam z gotowym makiem z puszki, nie uważam, żeby był wodnisty i za słodki. Trzeba kupić dobrej firmy mak w puszce i będzie OK
Jak wyglądał czas pieczenia u Pani z makiem z puszki? 🙂