Kto z nas nie lubi naleśników… A w połączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta 😉 Naleśniki będą idealne na deser, z którego ucieszą się nie tylko dzieci lub słodki obiad.
Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym
Składniki na około 10 naleśników:
Ciasto:
- 2 jajka
- niepełna szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła)
- około 1/3 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 banany
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, cukier, olej lub masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby odpoczęło. Następnie dolać wodę mineralną i wymieszać. Patelnie teflonową rozgrzać i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Nadzienie:
Serek mascarpone dokładnie łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Banany obieramy i kroimy w plasterki.
Na każdym naleśniku kładziemy porcję serka i układamy kilka plasterków banana. Zwijamy w rulony, przekładamy na talerz i polewamy sosem karmelowym.
Smacznego 🙂
Dziś na śniadanie miałam naleśniki, jednak nie z Mascarpone. Tylko Ricotta 🙂
Pozdrawiam!