Dzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią oraz zielonym pieprzem. Potrawa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania przy garnkach 😉 To pomysł na szybki i pyszny obiad. Polecam 🙂
Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine)
Składniki:
- 350-400 g makaronu w kształcie rurek (penne)
- 400 g słodkiej śmietanki 18%
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju)
- 1 malutka cukinia
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- starty parmezan (opcjonalnie)
- pieprz zielony (ziarnisty)
- sól
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię i mieszając chwilkę smażyć. Wlać śmietanę i gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać odsączonego tuńczyka i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym zielonym pieprzem i solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem (opcjonalnie) i rozgniecionymi ziarnami zielonego pieprzu.
Smacznego 🙂
Dziś spróbuję, zobaczymy