Domowe lody kokosowe z nutellą to smaczne lody, które przygotujecie bez jajek i bez użycia maszyny do lodów. Dzięki prażonym wiórkom kokosowym lody uzyskują głębie smaku, a nutella sprawia, że smakują trochę jak batoniki „bounty”. Miłośnicy kokosu na pewno będą zachwyceni 😉 Tym, którzy za nim nie przepadają polecam np. przepyyyszne Semifreddo czekoladowo-kawowe 🙂
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki nutelli
Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy i dolewamy śmietaną kremówkę.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, przekładamy do kielicha blendera i wlewamy mleko. Miksujemy jak najdokładniej, na gładką masę. Następnie dodajemy do rondla z mlekiem kokosowym i śmietanką. Miksujemy, wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co jakiś czas lody mieszamy (mniej więcej co 30 – 40 minut)
Nutellę podgrzewamy, aby stała się bardziej płynna. Kiedy lody zaczną zamarzać, dodajemy nutellę i robimy esy floresy. Zamrażamy już nie mieszając.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo-miodowym
Kokos i do tego nutella – coś bajecznego 🙂
Pyszności i moje smaki 🙂