Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym może wydawać się dziwaczna, ale nie jest. Połączenie jest GENIALNE! Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Chrupiący boczek i ciągnący ser z kminkiem… po prostu niebo w gębie! Zapieczona z dodatkiem ogórka kiszonego i pysznego sosu tworzy oryginalną kanapkę o tradycyjnym polskim smaku. Bardzo polecam! 🙂
Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym
Składniki:
- 1 ciabatta lub półbagietka
- 2 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku
- 1 ogórek kiszony
- kilka plasterków sera smażonego z kminkiem
- 2 łyżki odsączonej gotowanej kiszonej kapusty
- masło
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie kanapki z gotowaną kapustą kiszoną:
Składniki na sos wymieszać.
Na patelni zrumienić z dwóch stron boczek.
Ciabattę przeciąć wzdłuż na pół. Dolną część posmarować łyżką sosu, górną delikatnie masłem. Na dolnej części rozłożyć gotowaną kapustę kiszoną, pokrojony na plasterki ogórek kiszony, położyć zrumieniony boczek, a na wierzch plasterki sera. Następnie płożyć na blaszce, obok górną część ciabatty (masłem do góry). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 4 minut, aż ser się roztopi. Na koniec złożyć kanapkę i zjeść na ciepło.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: