Jedne z najprostszych ciast jakie znam, które przygotujecie ekspresowo. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę, posypać malinami i upiec. Proste, prawda? 🙂 Zero wysiłku! Można użyć malin świeżych lub mrożonych i nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ładnie rośnie, jest mięciutkie i wilgotne. Ekspresowe ciasto z malinami to idealne ciasto dla zabieganych lub niespodziewanych gości. Polecam do popołudniowej kawki na poprawę nastroju 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 500 g malin (świeże lub mrożone)
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników (oprócz malin!). Wymieszać, tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch rozłożyć maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą
→ Ciasto czekoladowe z truskawkami
→ Próżniak
Wszystkiego pięknie,ładnie tylko że jaką pojemność ma mieć szklanka 200ml czy 250ml?
240 ml
Ciasto wyszło super bardzo smaczne! 😊
Dzięki za przepis 😘
🙂
Przepyszne ciasto!
Termoobieg czy góra dół? Nie dopieklo się z wierzchu po środku. Będę próbowała jeszcze raz. Ciasto przepyszne .
Góra – dół.
Przepyszne ciasto!
Ciasto jest już w piekarniku od 1 godziny i 15 minut i wciąż jest nieupieczone w środku wiec 35 minut pieczenia to jakaś abstrakcja
Bardzo smaczne ciacho, upiekłam, udało się, pychotka
Ciasto bardzo szybkie proste i smaczne, polecam 🙂
Ciasto pyszne, proste i wilgotne serdecznie polecam
Dziekuję za ten przepis. Ciasto jest wyjatkowo niekłopotliwe do zrobienia. Z malinami przepyszne. Ja polukrowałam delikatnym lukrem.
Super 🙂