Ciasteczka migdałowe


Ciasteczka migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto to słodkości, które zachwycają smakiem i są bardzo proste do wykonania. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty i umilenie sobie popołudnia. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są kruche, ale po ostygnięciu stają się miękkie. Polecam! 🙂

Ciasteczka migdałoweCiasteczka migdałowe

Składniki na ciasteczka migdałowe:

  • 2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mąki
  • 180 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę. Dodać zmielone migdały, jajko, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło posiekać nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagnieść elastyczne ciasto, wlać likier Amaretto i ponownie zagnieść. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek odrobinę spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *