Lubicie brownie? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie te ciasteczka 🙂 Nie należą do kruchych, są miękkie i mocno czekoladowe. Migdały i amaretto pasują do nich idealnie. Polecam do popołudniowej kawki 😉
Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto
Składniki (na około 40 ciasteczek):
- 130 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki likieru Amaretto
- 1/2 szklanki migdałów (ze skórką)
- szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli, ale tylko do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę, wlać roztopioną czekoladę z masłem, amaretto i wymieszać, aż składniki się połączą. Wsypać posiekane migdały, wymieszać i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki nakładać porcje ciasta, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 8 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Wyglądają pysznie!