Babka szafranowo – cytrynowa


Tym razem puszysta babka z dodatkiem szafranu, dzięki któremu ma piękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Jeżeli za nim nie przepadacie, użyjcie troszkę mniej ; )

Babka szafranowo cytrynowa

Składniki:

  • 0,20 g szafranu
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać.

Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować.

Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Lukier:

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Dodatkowo można posypać wierzch startą skórką z 0,5 cytryny.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *