Tym razem puszysta babka z dodatkiem szafranu, dzięki któremu ma piękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Jeżeli za nim nie przepadacie, użyjcie troszkę mniej ; )
Składniki:
- 0,20 g szafranu
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 3-4 łyżki mleka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać.
Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować.
Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Lukier:
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Dodatkowo można posypać wierzch startą skórką z 0,5 cytryny.
Smacznego 🙂