Babka z mielonymi orzechami włoskimi i jabłkami, posypana cynamonowym cukrem pudrem. Mięciutka, pachnąca, nieskomplikowana i bardzo smaczna. Zawsze się udaje! Sprawdzi się na każdą okazję lub bez okazji 😉
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 250 g masła
- 3 – 4 jabłka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki (około 1 cm).
Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzch ułożyć jabłka, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi
→ Próżniak