Prosta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao (ciemnego)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.
Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
wygląda na bardzo puszystą a takie babki lubię najbardziej:)
Wygląda i jest puszysta 🙂
Uroczo się prezentuje 🙂