Walentynkowe bajaderki


Dzisiaj walentynkowe bajaderki czyli ciastka… z resztek ciast. W planie miałam zupełnie coś innego, niestety… zapomniałam o biszkopcie w piekarniku i go przesuszyłam. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło 😉 Rozkruszyłam wyschnięty biszkopt, dodałam likier amaretto, roztopioną białą czekoladę, trochę serka mascarpone i tak powstały bajaderki na Walentynki 🙂

Walentynkowe bajaderki

Walentynkowe bajaderki

Walentynkowe bajaderki

Składniki:

  • 2 szklanki pokruszonego suchego biszkoptu lub ciastek, resztek innych ciast (bez kremów, galaretek, owoców)
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • czerwony barwnik spożywczy
  • migdały

Do obtoczenia:

  • wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub posypka

Przygotowanie:

Czekoladą roztopić w kąpieli wodnej.

Ciasto drobno pokruszyć i przełożyć do miseczki. Dodać roztopioną czekoladę, serek mascarpone i likier amaretto. Ugnieść na jednolita masę. Jeśli bajaderki okażą się za miękkie należy dodać więcej pokruszonego ciasta. Jeśli będą za suche, więcej serka mascarpone lub amaretto. Wszystko zależy od tego, jakich resztek ciast użyjecie. Do przygotowania moich bajaderek użyłam czerwonego biszkoptu (zabarwionego czerwonym barwnikiem spożywczym), ale równie dobrze można dodać barwnik w trakcie ugniatania ciasta.

Z gotowej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, do każdej wkładając po jednym migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, posypce lub płatkach migdałowych. Można też obtoczyć najpierw w polewie czekoladowej, a później w posypkach. Schłodzić.

Smacznego 🙂



Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Walentynkowe bajaderki