Śledzie w sosie tatarskim na pewno będą urozmaiceniem świątecznego stołu. Pasują nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Wyjątkowo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Do sosu dodałam kapary, jeśli ich nie lubicie, zastąpcie je drobno posiekanymi marynowanymi pieczarkami. Polecam! 🙂
Składniki:
- 3 duże filety śledziowe (matiasy)
- 100 g korniszonów
- 2 łyżki kaparów
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub jogurt naturalny)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie śledzi w sosie tatarskim:
Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki.
Korniszony drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy z pokrojonymi śledziami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: