Pleśniak z truskawkami


Pleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na truskawki, postanowiłam go nimi zastąpić 🙂

Pleśniak z truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • około 800 g truskawek

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagniatamy z kakao. Każdą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, aż trochę stwardnieje.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dosypujemy cukier, ciągle ubijając, aż piana stanie się gęsta.

Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki ścieramy większą część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i lekko dociskamy. Następnie układamy przecięte na pół truskawki, a na nie równomiernie ścieramy kakaowe ciasto. Na to wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *