Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami


Piersi kurczaka z listkami bazylii i owinięte szynką szwarcwaldzką w sosie pomidorowym ze śmietanką i chrupiącymi szparagami. Małe piersi owinęłam jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, ale jeśli macie większe piersi z kurczaka to owińcie dwoma. Całość zapiekłam i podałam z kaszą bulgur, która moim zdaniem świetnie pasuje do tego dania. Warto przygotować 🙂

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • około 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • świeża bazylia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 80 g śmietany kremówki 30 %
  • 5-6 szparagów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać jasne, twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki.

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić pieprzem, na każdą położyć po 2-3 listki bazylii i owinąć szynką szwarcwaldzką tak, aby końce nachodziły na siebie. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi (końcami szynki do dołu) i smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory (razem z zalewą) i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż płyn trochę odparuje. Następnie wrzucić garść lekko posiekanej bazylii i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć piersi z kurczaka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. 6 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone szparagi.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *