Ciasto na zakończenie lata 🙂 Biszkopt, duża ilość malin zatopionych w piance i cienka warstwa malinowej galaretki. Czego chcieć więcej… No, może tylko kawy do ciasta 😉
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka z malinami:
- 2 galaretki malinowe
- 500 g malin
- 800 g śmietany kremówki 30 %
- 1 i 3/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30 cm i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-23 minuty. Ostudzić.
Pianka z malinami:
2 galaretki malinowe rozpuścić w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić i stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę, ciągle mieszając. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Tężejącą piankę przełożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać lekko potrząsając blaszką. Wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
Galaretkę malinową przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i wylać na piankę. Wstawić do lodówki.
Smacznego 🙂
Wspaniały przepis, takie malinkowe ptasie mleczko