Pianka z malinami na biszkopcie


Ciasto na zakończenie lata 🙂 Biszkopt, duża ilość malin zatopionych w piance i cienka warstwa malinowej galaretki. Czego chcieć więcej… No, może tylko kawy do ciasta 😉

Pianka z malinami na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka z malinami:

  • 2 galaretki malinowe
  • 500 g malin
  • 800 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 i 3/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka malinowa

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30 cm i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-23 minuty. Ostudzić.

Pianka z malinami:

2 galaretki malinowe rozpuścić w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić.

Śmietanę kremówkę ubić i stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę, ciągle mieszając. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Piankę przełożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać lekko potrząsając blaszką. Wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.

Galaretkę malinową przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i wylać na piankę. Wstawić do lodówki.

Smacznego 🙂




Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *