Za oknem jesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe. Polecam 🙂
Składniki:
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1 i 3/4 szklanki orzeszków pistacjowych (w łupinkach)
- 1/2 szklanki cukru
Lody pistacjowe – przygotowanie:
Pistacje obrać z łupinek i z brązowej skórki (pocierając je między dłońmi w ściereczce). Całkiem skórki nie da się obrać, więc jeśli zostanie to nic się nie stanie. Następnie za pomocą blendera mocno zmiksować na gładką masę.
Do rondelka wlać śmietanę, mleko i doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszać i ustawić malutki ogień. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać do śmietany z mlekiem, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (nie wolno zagotować). Wyłączyć gaz, dodać masę pistacjową i dokładnie wymieszać. Można wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. Ostudzić, przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Jeżeli nie macie maszyny, lody wstawić do zamrażarki i co jakiś czas należy je zmiksować (mniej więcej co godzinę).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Lody Kinder Bueno
- Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti
- Lody z herbatą matcha
- Domowe lody Ferrero Rocher