Pomysł na pyszny, zdrowy i bezmięsny obiad np. w piątek. Przecież nie zawsze musi być mięcho 😉 Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę 😉
Składniki:
Kotlety:
- 200 g kaszy bulgur
- 200 g świeżego szpinaku
- parmezan
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek wody
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kotlety:
Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha i się nie kleiła, dolać odrobinę wody więcej.
W garnku lub na dużej patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić lekko posiekany szpinak i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Z masy formować placuszki, na środek nakładać porcję szpinaku i kawałek parmezanu. Zlepić brzegi tworząc kotlety.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć przygotowane kotlety. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Sos:
Do garnka wlać koncentrat „Winiary” i zagotować. Dolać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂