Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem


Pomysł na pyszny, zdrowy i bezmięsny obiad np. w piątek. Przecież nie zawsze musi być mięcho 😉 Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę 😉

Kotlety z kaszy nadziewane szpinakiem i parmezanem

Składniki:

Kotlety:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 200 g świeżego szpinaku
  • parmezan
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wody
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kotlety:

Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha i się nie kleiła, dolać odrobinę wody więcej.

W garnku lub na dużej patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić lekko posiekany szpinak i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Z masy formować placuszki, na środek nakładać porcję szpinaku i kawałek parmezanu. Zlepić brzegi tworząc kotlety.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć przygotowane kotlety. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Sos:

Do garnka wlać koncentrat „Winiary” i zagotować. Dolać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

 




 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *