Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora


Delikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę 🙂 Danie możecie przygotować na niedzielny obiad lub zbliżające się Święta. Polecam 🙂

Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca

Składniki:

Kieszonki z piersi kurczaka:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Purée z kalafiora:

  • 1/2 małego kalafiora
  • 0,10 g szafranu
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
  • sól
  • czerwony pieprz

Przygotowanie:

Kieszonki z piersi kurczaka:

Jagody goji przełożyć do miseczki. Dodać uprażone na suchej patelni i utarte w moździerzu orzechy nerkowca (mają mieć konsystencję bułki tartej) i łyżkę wody. Wymieszać.

Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Ostrym i cienkim nożem zrobić kieszonkę w połowie wysokości fileta, uważając aby nie przeciąć boków. Wypełnić farszem i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Gotowe kieszonki wysmarować olejem i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut.

Purée z kalafiora:

Łyżkę śmietanki wymieszać z szafranem i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści kolor.

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić, dodać śmietankę z szafranem i zmiksować na purée. Doprawić solą.

Na talerz nałożyć purée z kalafiora i pokrojone w plastry mięso. Całość posypać lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem.

Smacznego 🙂


Superfood w Twojej kuchni

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *