Brzoskwinie pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów nerkowca


Dzisiaj deser dla niespodziewanych gości. Jeśli smakowały Wam śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką to ten również polubicie. Ciepłe i soczyste brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i orzechów nerkowca bez wątpienia poprawią nastrój 😉 Możecie podać je np. z lodami śmietankowymi, będzie przepyszny…

Składniki:

  • 5 dużych dojrzałych brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki mąki

Przygotowanie:

Brzoskwinie umyć, osuszyć, pokroić w ósemki i wymieszać z cukrem.

Orzechy nerkowca bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki i dodać resztę składników kruszonki. Wszystko dokładnie połączyć rozcierając palcami.

Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm wysmarować masłem i umieścić w nim brzoskwinie. Na wierzch równomiernie rozsypać przygotowaną kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25-30 minut na złoty kolor.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *