Trufle czekoladowe


Prosty przepis na najlepsze trufle czekoladowe. Pyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty 😉

Trufle czekoladoweTrufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 masła
  • 50 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • kilka łyżek kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

Czekolady razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i mieszać do uzyskania aksamitnej konsystencji.  Przestudzić, wlać likier Amaretto i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtoczyć w kakao. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *