Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g)
- 2 łyżki sezamu
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta chili
Sałatka:
- 2 pomarańcze
- duża garść rukoli
- 25 g kiełków brokuła
- 1 płaska łyżka ziaren sezamu
Winegret:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta chili
- sól
Przygotowanie:
Steki z tuńczyka:
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony (w zależności od grubości steku), tak aby w środku były różowe.
Sałatka:
Rukolę opłukać, osuszyć i przełożyć na półmisek. Pomarańcze obrać, wyciąć cząstki miąższu (bez błonek) i przełożyć do rukoli. Dodać kiełki brokuła i wszystko delikatnie wymieszać.
Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Smacznego 🙂