Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi


Pieczony sernik na kruchym spodzie z herbatników z galaretką, malinami, a także borówkami amerykańskimi. To połączenie, które musi smakować. Oczywiście do galaretki można dodać inne ulubione owoce np. truskawki, porzeczki lub jeżyny. Co kto lubi 😉 Sernik z galaretką, malinami i borówkami jest kremowy, prosty do przygotowania i w dodatku przepyszny. Godny polecenia i tak naprawdę idealny na każdą okazję 😉

Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimiSernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)

Galaretka z malinami:

  • 3 galaretki malinowe
  • 1300 ml wody
  • 250 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich

Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi – przygotowanie:

Spód:

Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Następnie wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Potem dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, a także budyń. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 60 minut. Wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Następnie całkowicie ostudzić.

Galaretka z malinami:

Galaretki rozpuścić w 1300 ml gorącej wody. Potem ostudzić i wstawić do lodówki, aż lekko zacznie tężeć.

Na serniku rozsypać maliny i zalać tężejącą galaretką. Na koniec schłodzić.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *