Pieczony sernik na kruchym spodzie z herbatników z galaretką, malinami, a także borówkami amerykańskimi. To połączenie, które musi smakować. Oczywiście do galaretki można dodać inne ulubione owoce np. truskawki, porzeczki lub jeżyny. Co kto lubi 😉 Sernik z galaretką, malinami i borówkami jest kremowy, prosty do przygotowania i w dodatku przepyszny. Godny polecenia i tak naprawdę idealny na każdą okazję 😉
Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi
Składniki:
Spód:
- 250 g herbatników
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
Galaretka z malinami:
- 3 galaretki malinowe
- 1300 ml wody
- 250 g malin
- 250 g borówek amerykańskich
Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi – przygotowanie:
Spód:
Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Następnie wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Potem dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, a także budyń. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 60 minut. Wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Następnie całkowicie ostudzić.
Galaretka z malinami:
Galaretki rozpuścić w 1300 ml gorącej wody. Potem ostudzić i wstawić do lodówki, aż lekko zacznie tężeć.
Na serniku rozsypać maliny i zalać tężejącą galaretką. Na koniec schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: