Sałatka z selera naciowego z daktylami, orzechami i miętą


Sałatka z selera naciowego z daktylami, orzechami włoskimi, miętą i posypana płatkami żółtego sera. To sałatka autorstwa szefa kuchni Nicka Curtoli, zdobywcy gwiazdki Michelin. Podobno jest jedną z jego ulubionych sałatek, którą serwuje od lat. Połączenie składników wydawało się ciekawe, więc musiałam zrobić. Może trochę za grubo pokroiłam seler naciowy, w oryginale plasterki były cieńsze. Tak czy siak sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Chrupiąca, lekka, świeża i z nutą słodyczy. Bez wątpienia polecam spróbować 🙂

Sałatka z selera naciowego z daktylami i orzechamiSałatka z selera naciowego z daktylami, orzechami i miętą

Składniki:

  • 2 – 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 9 – 10 suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 garść świeżej mięty
  • około 50 g sera Piave Vecchio (nigdzie nie mogłam kupić, więc użyłam Grana Padano)

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta płatków chili
  • sól

Sałatka z selera naciowego z daktylami, orzechami i miętą – przygotowanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku. Następnie pokruszyć w dłoni lub lekko przesiekać.

Do miski wlać oliwę i sok z cytryny. Potem dodać płatki chili oraz sól i wszystko dokładnie wymieszać. Wrzucić pokrojone wzdłuż na paski suszone daktyle oraz pokrojony na ukos w cienkie plasterki seler naciowy (listki lekko przesiekać). Wymieszać. Dodać orzechy włoskie oraz porwane liście mięty. Następnie ponownie wymieszać i przełożyć na talerz. Na koniec wierzch sałatki posypać płatkami sera.

Smacznego 🙂

Sałatkę znalazłam w czeluściach internetu 😉 → tutaj

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *