Ryż na mleku większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Niektórzy wspominają go dobrze, inni wręcz go nienawidzili. Moja wersja jest z laską wanilii i dodatkiem żółtek, które zdecydowanie podnoszą smak potrawy. Ryż na mleku z wanilią wietnie smakuje posypany cynamonem, z dodatkiem konfitury lub świeżych owoców. Może przeciwnicy ryżu na mleku zmienią zdanie?… 😉
Składniki:
- 1 szklanka okrągłego ryżu (użyłam do risotto)
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- mała szczypta soli
- plasterek masła
Przygotowanie ryżu na mleku z wanilią:
Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać ryż, cukier i szczyptę soli. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka z ryżem (laskę też). Gotować na malutkim ogniu (pod przykryciem) często mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. W międzyczasie dokładnie połączyć żółtka z resztą mleka (0,5 szklanki) i wlać do gotowego ryżu, cały czas mieszając. Gotować jeszcze około 3 minut, mieszając. Na koniec dodać plasterek masła i wymieszać. Gotowe 🙂
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Zawsze chciałam czegoś takiego spróbować, 22 lata mam aa nigdy nie jadłam tak prostego połączenia! 🙂
Nigdy nie jest za późno 😉
a ja lubię taki ryż:) teraz często robię taki dziecku aa,,i przyznam,że mu czasem podjadam 😀
🙂