Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami


Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z tartą marchewką, kaparami, natką pietruszki, a także dodatkiem białego wina to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Danie przygotowuje się szybko i nie jest skomplikowane. A efekt? Bez wątpienia pyszny! 🙂

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparamiPiersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
  • około 1 – 1,5 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • plasterek masła
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym – przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Następnie każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi i smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Potem wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i wino, dodać listki laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wlać słodką śmietanę, wrzucić kapary i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami